PILIHLAH YANG HALALAN TOYYIBAN DALAM KEHIDUPAN

HALAL BUKAN PADA MAKANAN SAHAJA…TETAPI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN.

SARDINE N MILO PUNYA CERITA…..

Posted by go4halal on 24/12/2009

Wah..hari ni aku dapat email dibawah. Alahai.. walau pun dah lama tak melanggan milo dan sardin chap Ayam, jijik juga membacanya…nya tapi nasib aku dah lama meninggalkan makanan tu semua dan syukur aku dah bertukar ke produk hpa.

Berbalik kepada emel dari kawan aku ni….banyaklah komen mengomen tentang emel ini… ada yang tanya kesahihan dan ada yang kata fitnah. Kalau fitnah baguslah tetapi siapa yang dapat membuktikan ianya adalah fitnah. Bagaimana kalau ianya benar?

Ada juga yang langsung tak mau tahu…ada yang marah-marah sebab mail boxnya penuh…kuang3.

Bagi pelanggan tetap sardin (belut dalam tin pun dipanggil Sardin) dan milo (asalkan minuman coklat semua dipanggil MILO) dan asalkan ubat gigi semua dipanggil colgate memang susah nak terima cerita ni semua…maklum bukan sahaja makanan ni dah sebati dan menjadi daging darah kita malahan mak dan nenek dan atuk kita….puluhan tahun…bayangkan mak kepada mak kita pun makan benda yang sama; ayah kepada ayah kita pun makan benda yang sama…jadi macamana nak tinggalkan semua produk tu????

Cuma satu soalan…adakah kita ingin terus memakannya dan memberi anak-anak kita memakannya??????
Jom kita fikir-fikirkan….

Baginilah bunyi emel tu….

sekadar berkongsi email yg diterima. kesahihan cerita, tidak pasti..

> Salam and Good Day,
> Â
> Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa
> menunggu
> shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.
> Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun
> beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan —– —– di unit serbuan.
> Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla
> benda haram dah jd darah daging saya niâ?¦Nauzubillah..Patutlah budak2
> sekarang
> degil2, x dengar cakapâ?¦ermmm ..
> Ceritanya macam nie:-
> Â
> Jab. —– —– pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa
> yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n
> lagi satu sedap kanâ?¦nak tahu apa recipenyerâ?¦kalau x percaya terpulang
> lahâ?¦..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x
> jawapannyaâ?¦.kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk
> menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu..itulah yg —- jumpa tapi
> amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar reportâ?¦report tu telah di
> â?~zipâ?T oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak â?~besarâ?T.
> ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamerâ?¦â?T
> AYAM BRANDâ?Tâ?¦itulah hakikatnyaâ?¦abg ipar kawan saya pun x mampu untuk
> buat2
> apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk
> menjaga ummah semuaâ?¦..
> Â
> N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg
> ternamaâ?¦.kankawan tahu apa yg dijumpaiâ?¦agak2 pernah x rasa daging
> cacing?????…mesti kenkawan selalu minum milo kan…..yes..daging cacing
> telah
> di campur dengan serbuk miloâ?¦..kalau ada bau hanyir itulah diaâ?¦kalau
> kenkawan nak lgi confirm try buat macam nieâ?¦.milo + gula sahaja lepas tu
> tengok ada x minyak/lemak kat milo tuâ?¦kalau ada confirmâ?¦ini apa yg
> diberitahu oleh abg ipar kwn saya jerâ?¦
> Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuanâ?¦???..dan adakah pihak yg
> bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut
> garis
> panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam mâ?Tsiaâ?¦
> wallahhualamâ?¦
> Â
> Â n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli
> makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah
> beliâ?¦that is confirm ada benda â?~alahâ?T tuâ?¦print lah kecik  then
> laminated simpan dalam purseâ?¦memg leceh tp kalau nak amalan diterima,
> makanan
> kita lah salah satu nya jaminanâ?¦kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x
> kisah walau disentetikkan pun..tetap haram��saya hanya menyampaikan
> perkara
> ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak
> terpulang
> lahâ?¦kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa
> ekâ?¦kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita
> ada
> buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping
> complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting
> halalâ?¦kalau
> nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu..
> Â
> milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg
> sedia ada sekarangâ?¦.
> Â
> Untuk makluman kenkawan Islam semua, Â article ini bukanlah article rasmi
> ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan..â?¦terpulang kepada
> kenkawan untuk menerima atau tidakâ?¦
> Saya hanya menyampaikan amanah sahajaâ?¦tepuk dada tanya imanâ?¦.
> wallahhualamâ?¦
> Brgds,
> aNa MoSLeM

26 Responses to “SARDINE N MILO PUNYA CERITA…..”

  1. farid said

    salam,

    nak tanye la,kesahihan cerita nie betul ke tak?sbb sy check dlm website http://www.hdcglobal.com, produk2 ayam brand ni n milo (nestle manufacturing (m))sume dorg declare halal..sy tak pasti mne satu yg betul..sbb apalah daya n kuasa kite nk check sume produk ni halal melainkan kite ade makmal yg boleh wat analisis setiap mknn or produk yg dihasilkan adakah mengandungi bahan2 yg haram..sy amat peka terhadap isu halal haram nie….harap membantu mengenai kesahihan cerita di atas sbb takut ia akan mengelirukan pengguna kita…

    • go4halal said

      Salam,

      Siapalah saya untuk menentukan itu semua???? Saya muatkan disini bukan untuk menabur fitnah atau mengiyakan tetapi sekadar berkongsi cerita untuk difikirkan bersama.

      Kalau sedara minum dan makan tanpa was was ; bolehlah teruskan…kot…tapi kalau ada rasa was2 mungkin sudah sampai masa bertukar ke produk lain …jika orang Islam siapakah yang lebih anda percayai?

      Lagi pun Nestle dan Ayam Brand tu syarikat kaya raya yang dah bertapak di malayisa lebih 100 tahun. Kalau Nestle(Nescafe) boleh saman HPA hanya kerana menggunakan warna putih dan merah dalam iklan “Kopi Radix – Mai Secawan” dan KFC saman HPA kerana menggunakan warna putih merah dalam RFC menggunakan warna tersebut….takan mereka biarkan saja orang memfitnah mereka…

      Tengok pula apa terjadi pada roti High 5???? dan banyak lagi yang saya muatkan dalam https://go4halal.wordpress.com/halalharam dan bacalah buku Halal Haram keluaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengapa mereka tak saman surat khabar dan Penerbit buku tu????

      Mengapa KFC dan Nestle (Nescafe) saman HPA tetapi mereka tidak saman menyaman sesama sendiri???

      Begitulah beberapa perkara yang “siapalah kita???” untuk berkata mengiya dan menidakkan? Bak kata Nabil…LU PK LAH SENDIRI!!

      • azli said

        As salam…

        Sebenarnya.. kenyataan2 seperti ini memburukkan nama islam sahaja. Menampakkan Islam penuh dengan prasangka yang tidak masuk akal. Mempercayai mulut ke mulut dari yang rasmi. lebih mudah mempercayai dan malas mengkaji. Jika benar kenyataan yang saudara sebarkan, mengapa PPIM tidak mengambil sebarang tindakkan? Mengapa tiada laporan rasmi yang didengar? Di mana orang2 yang jujur dan amanah di Malaysia? Mengapa mereka tidak bersuara di jalan yang betul…? Fikir2kan… ini semua adalah strategi perniagaan masing2. Dan yang menyebarkan, fikirlah berapa ramai umat manusia yang mempercayai dan terpengaruh. sanggupkah pihak2 tertentu itu menanggung dosa setiap daripada mereka ini?

  2. Anna Amin said

    bende2 ni sgt tak masok akal.. kenape katak? katak sekor mahal kot!! sanggup ke AYAM BRAND nak hilang untung dgn menambah katak ke dlm sardin mereka?? sardin biasanye diproses tros kat atas kapal lepas ditangkap..

    cacing dalam milo? wallahualam.. tp sy rase orang ni ade fetish dgn pond creatures.. cacing & katak? maybe die slalu sgt pergi memancing.. ;))

    • go4halal said

      Cik Anna ..terima kasih atas pendapat anda…… harap ada yang lain menyumbang pendapat juga…tak kiralah sama atau berbeza…. Respon saya : kalau sekor katak masuk dlm satu tong mungkin mahal, tapi kalau sekor katak tu dicincang dan dimasukkan dlm 100 tong? Biasanya bahan penyedap tak perlu letak banyak…macam aji no moto…secubit cukup utk satu periuk…bukan nak mengiyakan emel tu….tapi sekadar suka kumpul dan bagi pendapat….🙂. Wallahualam.

      • Anna Amin said

        that’s true about the penyedap.. but like I said, sardins are processed straight on the ship after they’re being caught.. so you’re telling me that they actually bring in frogs on the ship? think about it.. unless this person has actually been on the sardin processing ship, how in the earth does he knows about it?

  3. ohO said

    ea kE…nk caye..xnk caye..tp xkn compny yg bertarf antarabangsa xmenjaga imej brand dioranG..minyak2 yang da kt mlo sbnarnya lemak sayuran..xpasti l plak dr lemak cacing..eiii..

    • Anna Amin said

      betol2.. minyak2 mmg minyak sayuran.. just look at the ingredient list..
      Nestle Milo Functional Energy Drink
      Ingredients: nonfat milk, water, sugar, malt extract, cocoa, milk fat, and less than 1% of palm olein, carrageenan, mono and diglycerides of fatty acids, guar gum, calcium phosphate, sodium phosphate, soy lecithin, magnesium carbonate, vitamin A acetate, vitamin D3, vitamin E acetate, ascorbic acid, thiamin mononitrate, riboflavin, pyridoxine, hydrochloride, vitamin B12, nicotinamide, vanillan, iron pyrophosphate

      substance that contain oil are cocoa, milk fat, palm olein fatty acids, soy lecithin.. dari pandangan saye ni semuanye sayuran..

      Monoacylglycerols can be formed by both industrial chemical and biological processes. They are formed biochemically via release of a fatty acid from diacylglycerol by diacylglycerol lipase or hormone sensitive lipase. Monoacylglycerols are broken down by monoacylglycerol lipase.
      Mono- and diglycerides are commonly added to commercial food products in small quantities. They act as emulsifiers, helping to mix ingredients such as oil and water that would not otherwise blend well.
      The commercial source may be either animal (cow- or hog-derived) or vegetable, and they may be synthetically made as well..

      kalau die ckp lemak babi pon sy boleh terima.. CACING??!

  4. BudiNurIman said

    Salam,

    Saya suka bila ada topik macam ni. Membuktikan yg ada segelintir manusia yg peka dan sangat menitik beratkan sumber makanan yg mereka ambil. Ramai je yg kata kalau x tahu kan x berdosa, buat apa la bodoh sangat nk ambil tahu. Akal yg cetek akan mudah terpengaruh, tetapi hakikatnya, mencari kebenaran itu perlu untuk membebaskan diri kita dari kejahilan. Knowledge is power. Usahlah kita hidup secara membabi-buta.

    Dalam isu ni, ada yg setuju, ada yg tidak, ade yg was-was. Kuasa untuk memihak atau tidak, atau berdiri diatas pagar adalah milik individu masing-masing. Saya rasa artikel ni ade baik, buruk, kelemahan dan kelebihannya masing2. Artikel ini, saya harap dibaca oleh pihak2 yg sepatutnya dan jika mereka amanah dalam melakukan tugas yg diberikan, saya mohon tindakan dan kajian lebih teliti diambil dengan segera.

    Artikel sebegini pada pendapat saya adalah lebih berupa report. Jika kita selaku pengguna mampu menggunakan kuasa membeli yg ade pada kita, saya rasa kita semua boleh sepakat buat report dan minta kajian menyeluruh dilaksanakan. Kalau tiada sebarang haiwan digunakan, kita pon lega. Kalau ada, satu lagi pengetahuan kita dah dapat Tapi apa2 pon hasilnya, semuanya bermanfaat kepada semua orang.

    Walaupun hujung pangkal cerita ini tidak diketahui kesahihannya(saya sangat berharap tuan empunya cerita boleh jumpa persatuan pengguna), saya harap, pihak berkaitan boleh buat spot check mengejut secara lebih kerap. Kita patut minta syarikat2 yg kita was2 kegiatannya ini disiasat.

    • Exoshear said

      Salam BudiNurIman.

      Jangan lah cepat terpedaya dan percaya dengan FITNAH khianat mereka. Saya setuju kita memang perlu menitik beratkan soal makanan kita. Tapi dalam Islam, tidak lah perlu sehingga pergi tengok kilang buat sardin tu.

      Yes, knowledge is power. But a knowledgeable person shouldn’t fall for this type of misinformation easily. Think correctly, a multinational company like Nestle is a renowned company in the food industry and their operating standards are monitored closely by many authorities. They are certified Halal by a number of Halal authorities in various countries. So how can we support such blasphemous claims? Think!

      Jangan lah kita sebarkan lagi artikel2 ini. Berdosa kita. Sebelum nak rasa was2, baik kita call company tersebut atau lebih baik lagi JAKIM sendiri. JAKIM sendiri acknowledged isu ini dan mereka sendiri cakap benda2 ini semua tak betul. Semua ni disebarkan oleh orang2 kita sendiri. Maaf saya terpaksa sebut, ada sesetengah company MELAYU yang menyebarkan fitnah2 ni supaya orang ramai tukar kepada produk mereka.

      Disebabkan fitnah2 macam ni, rezeki orang lain terjejas. Dosa kita kalau benda2 ni semua fitnah dan kita tolong sebarkan. Kalaulah benar sekalipun, tak jatuh haram pada kita sebab kita tak tahu. Dan bukannya salah kita kalau kita tak selidik, sebab pada zahirnya kita tahu Milo tu minuman coklat dan biasanya minuman coklat tak ada benda2 haram spt “cacing”. Dan cukuplah sekadar dengan Tanda halal Jakim, kita tak perlu lagi was-was malah kita Harus yakin yg makanan tu halal.

      • masih tidak percayakan logo halal malaysia said

        anda masih percayakan logo halal JAKIM..mashaAllah..
        kita buat inisiatif sndiri..cari maklumat sndiri ttg sesuatu bahan tersebut…sbb susah nk percaya akn logo halal ni.

  5. BudiNurIman said

    Salam

    Saya pon terus memulakan pencarian saya mencari kebenaran. Saya mula dengan mengetahui macam mn nk proses sardin dalam tin ni. Saya pon terus carik melalui sumber yg saya kira x berapa boleh percaya dengan mata kepala sangat tapi, kita perlukan maklumat, jadi berani mati jelah.

    ni adalah proses membuat ikan sardin Mega Sardines kat filipina.

    They caught the sardines. They iced them instantly to decrease the chances of bacterial growth. And shipped them to the nearest factory. The whole canning processes occur in the factory situated sumwhere on land i suppose and there’s no factory built on the ship as claimed. But according to Mega Sardines, the whole processes took less than 12 hours, so yes, you can consider them fresh. But no added frog? Investigation continues~~

    The sauces are made and added separately. So i dun doubt that there’s possibilities for any foreign substances to be either accidentally or intentionally added. Ada kebarangkalian.

    So my next question will be why frogs? Seperti yg telah dinyatakan di atas, katak digunakan sebagai penyedap rasa. Saya harap ade maklumat tentang bagaimana katak boleh menyedapkan rasa kuah sardin. Untuk buang hanyir? Kalau ade kawan2 kita yg mengamalkan pemakanan makanan exotic seperti katak, saya harap sgt agar kalian boleh berkongsi sebab musabab dan khasiat katak. Dan paling penting, apa harmoni katak tu dengan makanan2 lain. Saya akan cuba cari lebih info.

    Hmm, saya mengaku yg saya x punya cukup maklumat. Kadang2 saya rasa nak go undercover dan keje sambilan dekat kilang2 proses makanan ni dan lihat sendiri apa yg mereka letak dekat dalam makanan kita. Paparazzi kilang.

    Saya mmg takot nk bersetuju dengan artikel ni, sebab x tercapai dek otak saya yg ade golongan yg sanggup bagi saya makan haiwan dua alam dan cacing yg saya sgt gelikan tu diluar pengetahuan saya. Kalau betul, mmg siapla.

    Betul tu, takkan la company besar x jaga standard. Tapi, peduli ke company besar tu dekat nasib kita sebagai consumer? Peduli ke dia apa yg kita makan? Apabila saya membayar, saya setuju untuk terima dan makan hanya ingredient yg disenarai, untuk yg x tersenarai tidak sama sekali. Bila isu ini timbul, maka tergerak la dekat minda ini yg banyak lagi benda yg saya x tahu dan saya perlu ambil tahu, setahu yg mungkin.

    Kawan saya suka cakap, dia x rela nasib dan hidup dia ditentukan oleh orang lain. Biarlah dia merana dengan apa jua pilihan yg dia sendiri ambil. Bukankah sekarang ini, kita meletakkan nasib, kesihatan dan kebersihan makanan kita dekat company2 besar ni, dengan menjadi pelanggan mereka yg tidak byk soal. Pelanggan yg hanya mampu berharap dengan yakinnya mereka menjaga standard tanpa usul siasat? Saya mengaku, saya sendiri pon memang byk tawakal.

    Tapi bila isu ini timbul, sy harap, ada usaha dari semua pihak untuk bersama-sama mencari jawapan.

    Hidup disekelilingi syak wasangka ni memang menyusahkan. Kan senang pakai je x payah nk fikir banyak. Saya rs ini semua adalah pilihan anda. Sama ada ingin menjadi orang yg bebas tapi perit mengetahui dan mencari kebenaran atau hidup selesa di dalam alam yg anda sendiri x pasti hujung pangkalnya. Maka, pilihlah.

  6. reezal said

    salam, saya setuju artikel ini diselidik asal usulnya dan dicari sejauh mana kebenarannya. boleh juga minta pihak Jakim buat serbuan utk check.

    disini saya nak cadangkan , nak ajak tuan/puan sekalian beralih kepada produk milo dan sardin keluaran org kita sendiri.

    kalau dulu kita kata kita takde pilihan, terpaksa bergantung dgn produk makanan hasil keluaran org bukan islam. nah, sekarang ini kita sudah ada pilihan. kenapa masih tidak mahu mencubanya?

    saya amat menyokong produk halal muslim keluaran HPA. milo dan sardin yg saya maksudkan telah HPA keluarkan sebagai memberi pilihan kpd umat islam.

    1. sardin dalam sos tomato keluaran HPA

    2. milo versi HPA => Radix Koko

    apa kata tuan/puan semua? jom tukar…

    • Exoshear said

      Maaf la. Saye terpaksa cakap.

      Orang yang percaya benda2 ni memang BODOH.

      Tolonglah berhenti sebar fitnah. Fitnah tu dosa besar.

      Tolong lah fikir dengan waras, mana ada company2 besar macam Nestle ni bela cacing nak bubuh dalam Milo?

      Ni semua fitnah oleh sesetengah syarikat2 MELAYU (Hint: HPA) yang khianat dan dengki dengan syarikat2 MNC (multi-national corporation) yang dah terkenal macam Nestle.

      Orang MELAYU memang macam ni. Fikir nak khianat dengan orang lain.Dengkin dengan orang lain. Sebab tu MELAYU MUNDUR.

      Saya dengar fitnah2 macam ni lawak. Dulu ada yang fitnah colgate ade Tulang Babi la, Air mineral source dari Jerat Cina la. This is Ridiculous.

      • rosan said

        saya pun bukan mudah nak terima cerita mcm i, nak-nak melalui e-mel yg tak credible, tapi sepanjang pengalaman saya yg pernah duduk di UK satu ketika dulu, Nestle telah di boikot oleh pengguna di UK dalam beberapa isu. itu bukan fitnah tapi hakikat kerana berita nya masuk dalam BBC.

        bab air mineral dekat jerat cina ni saya tak pernah dengar tapi kawan saya menetap di Kuala Kubu Baru sangat tahu kilang tu sekitar kwsn jerat tersebut. tak caya cuba ikut alamat kat botol air mineral tu (itupun kalau diorang tak pindah)

        berkenaan penggunaan tulang babi ni memang berlaluasa, dioarang apa kisah, awas dengan pinggan mangkuk bone china (tak kira made in mana2 pun, hatta from US or UK mmg sah tulang babi, pinggan mangkuk serta cawan sebegini macam diperbuat daripada seramik tapi lebih ringan kerana diperbuat daripada tulang)

      • Alif said

        Saya pun nak minta maaf dan nak tanya siapalah yang BODOH tu? Siapa yang percaya ke siapa yang buat fitnah ke atau siapa yang suruh ‘jangan fitnah’ . Apsal sedara hint : HPA plak? Sebab cerita ni kat blog ahli HPA semata-mata atau sedara yang ‘tak bodoh’ ada buktinya?

        Sebelum kata orang BODOH dan berdosa FITNAH orang…eluk cermin diri tu dulu…adakah diri kita ni tidak memFITNAH orang lain???

        Kalau suluh cermin betul2 maka nampaklak sedara ni bukan sahaja seorang pem’FITNAH’, malah seorang yang BODOH juga seorang BEBAL dek ayat sedara yang ni :

        “Kalaulah benar sekalipun, tak jatuh haram pada kita sebab kita tak tahu. Dan bukannya salah kita kalau kita tak selidik, sebab pada zahirnya kita tahu dengan Tanda halal Jakim, kita tak perlu lagi was-was malah kita Harus yakin yg makanan tu halal.”

        Sedara, Halal tu bukan tangjawab JAKIM 100% tetapi tanggungjawab kita bersama “umat islam”; bila ada issue/laporan barulah JAKIM akan siasat…bukan tak payah siasat macam sedara cakap tu. Cakap pasal agama baik2 sikit sedara ….cukuplah sedara sesat larat sorang jangan ajak orang lain sesat larat sama….dari segi hukum , kalau tak tau bertanya, malas bertanya sesat jalan… siasat, belajar bukan main ikut atau percaya je….nanti jadi pengikut ayah PIN.

        Takpa makan benda haram sebab tak tau? Kih(3)..kat sini timbul LAWAK pula sedara ni……hm..saya bagi contoh ..katalah RACUN (Nampak macam cola radix)…apa kesan kalau sedara terminum racun? Meninggal tak agaknya? Memang betul tak berdosa tetapi bodoh tak orang yang terminum racun tu kerana orang lain tau itu racun tapi dia tak bertanya …tak nak siasat dulu sebelum minum….maka apa jadi pada dia???..samalah kes sedara ni.

        Kan baik sedara berhijrah dari produk ‘halal’ ke produk ‘halalan toiyiban’… taklah bebal sangat macam sekarang…pelik lagi benar…mengaku melayu..tapi kutuk Melayu…
        Sedara juga HAMPEH sebab kata orang MELAYU mundur, dengki, kianat, suka menjatuhkan orang lain dll…yg mundur tu sedara, yang pendengki tu pun sedara yang lain2 tu pun sedara…bukan saya dan lain2…bukan juga HPA. HPA yang sedara fitnah tu sebuk mengembangkan business dia…tak buat kerja2 macam sedara ni…. Sekurang2nya HPA tu berusaha mengeluarkan produk “halalan toiyiban” sedara ???? harap BEBAL je….

        PK2 kan lah…jangan suka fitnah ye… This is Ridiculous. Orang yang suka buat fitnah ni eluk berhenti dan buat kerja lain…jadilah pejuang HPA ke??? Ini menyokong dia tak mau..nak merobohkan pulak…aduiyai…

    • azman said

      Assalamu’alaikum

      Terima kasih En. Rizal. Kini sudah banyak produk2 keluaran tempatan dan berimejkan Islam berada dipasaran. Kita sudah punya banyak pilihan untuk menentukan apa yang patut kita pilih dan tolak. Tetapi dalam aspek ini,jika benarlah sardin dan milo mempunyai barang yang meragukan elok benar kita bawa ke tengah. Buat laporan secara rasmi. Hubungi Persatuan pengguna Islam Malaysia(PPIM), hubungi JAKIM, hubungi TV3. Masih lagi ramai umat Islam di Malaysia ini. Bawa sekali bukti2 yang meragukan. Apa yang saya nampak, tiada bukti yang sahih. Berilah gambar2 yang boleh dipercayai, berilah nama penulisnya sekali, nama pegawai yang terlibat. Percayalah, masih ramai yang inginkan kebenaran.

  7. kesahihan sumber perlu dititikberatkan.Semua org boleh tuduh dan kata.bab halal haram dan syubhah satu bab yang lain.

    Yang pertama kita sebagai org Islam-perlu selidik dahulu berita tersebut.Adakah benar atau palsu.
    Jika benar maka baru lah penentuan makanan tersebut jatuh kepada hukum.

    cth mudah. Jika ada org kata minyak masak SAJI(produk FELDA)dicampur dengan lemak babi untuk mengenakkan makanan yg digoreng.Apa yg patut dibuat.adakah kita terus tak beli minyak SAJI? tentu sekali anda tak buat kerana mmg tak logik dsb..

    INI ADALAH SKADAR CONTOH NAK BIAR ORG FAHAM..NANTI ADA PULAK ORG KATA MINYAK SAJI ADA LEMAK BABI PULAK…CONTOH TUDUHAN KPD SAJI..

    sama sahaja seperti kes di atas.

  8. ofisboy said

    Bro,ni emel yg aku dapat semalam..
    dan emel ni sedikit sebanyak membuktikan yang emel yg bro kongsikan kat atas tu adalah fitnah..

    Tuan / Puan,
    Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan tidak HALAL seperti daging katak.

    Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan tidak HALAL seperti daging katak.Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, mengikut regulasi undang-undang pemakanan di Malaysia dan Singapura, adalah wajib untuk menyatakan semua bahan-bahan yang terkandung dalam senarai pemakanan setiap label.Tidak terdapat bahan-bahan lain dalam semua produk Ayam Brand selain dari apa yang tertera di atas label produk tersebut.

    Kami mengesahkan di sini bahawa bahan-bahan dalam Sardin dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah seperti yang tertera pada Senarai Pemakanannya iaitu ikan sardin, pes tomato, minyak kelapa sawit, gam xanthan ( sebagai kondisioner pemakanan ) dan garam. Tiada terdapat bahan-bahan lain yang tidak dinyatakan. Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan perbadanan-perbadanan HALAL mengikut negara-negara yang mengeluarkan produk tersebut.Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang kami di Malaysia , Taiping adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.

    Nombor Sijil HALAL untuk produk Sardin Dalam Sos Tomato dan Mackerel Dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah : 006835A . Manakala, nombor rujukan JAKIM adalah : JAKIM / (22.00) / 492 / 2 / 1 / 014-07/2005 (SJ1). Pihak tuan / puan boleh menghubungi pihak JAKIM untuk memeriksa kesahihan sijil-sijil tersebut di http://www.islam.gov.my ataupun menghubungi 03-88864000 / 03-83150200. Sila rujuk nama syarikat – A. Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah naugan Head of Ayam Brand Halal Department.

    Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka. Memandangkan keseriusan maklumat palsu ini, kami akan juga menghantar emel ini kepada alamat-alamat email yang terkandung dalam emel-emel yang kami terima. Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.
    Wassalam.

    Yang Benar,
    Encik Mohammad Hisham Talib
    Head of Ayam Brand Halal Department
    A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
    Tel : 05-895 8811 ( Direct line )

  9. go4halal said

    Ye bro ofisboy… mekasih 3X.

    Terima kasih juga kepada semua responder budiman … anda semua nampaknya sangat perihatin kepada apa yg anda konsume…baguslah tu. Mekasih juga kepada usaha anda semua untuk menentukan cerita sardine dan milo tu betul ke palsu… tapi palsu ke betul ke…. jualan mereka tetap sama je…makin laris kot…kepada yang nak makan..dia kata alah..tipu je tu…kes dengkilah tu..

    Pada saya; biarlah mereka nak letak apa pun …apasalahnya??? makanan mereka??? mereka yang buat??? …saya langsung tak geli dengan cacing dan katak……saya memang suka main2 dengan cacing…rumah saya tepi sungai perak…di gigi2 air (antara sungai dan tebing melambak2 cacing cakap nak berapa kilo…saya bagi percuma…katak puru pula memang banyak kat bawah rumah saya kat kampung…terutama lepas hujan..dlam kebun getah tepi rumah… Kami tangkap dan masuk dalam tong…lawan sapa dapat tangkap banyak. Lepas tu kami buang jauh2…tapi hari ni buang esok dia datang balik….katak ni sejenis binatang istimewa yang buang kat mana pun dia akan balik….kami campak dalam sungai pun …esok dia tercongok balik bawah rumah…

    Lago pun apa nak heran sangat….saya memang tak makan produk tu semua. Saya menggunakan produk 100% Islam … dari produk HALAL saya berhijrah je produk HALALAN TOYIBAN.

    Kepada yang rajin menyiasat tolonglah call Head of Ayam Brand Halal Department tu, Co(KL) kenapa no. tepon start dengan 05(Perak) tak 03(KL/Selangor)?????

    Tolonglah ya (sapa2 yang rajin tu)…pastikan surat tu ori…surat penafian fitnah pun ada juga…..

    Mekasih semua….bro2 dan sis2🙂

  10. piju_joe said

    stakat nk promok brang hpa sampai sggup
    brukkan nme milo n sardin…..

  11. ruslan said

    salam.. macam nie la tuan puan, saudara saudari sekalian.. islam ada mengajar kita,
    “Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” [Al Hujuraat:6]

    berkenaan dengan perkara makanan yang halal atau haram yang diragui,jangan la disebarkan sehingga mengelirukan banyak pihak.. sekarang ada dua pihak, pertama yang percaya makanan di atas tadi haram terus meninggalkan makanan tersebut. yang kedua, kurang pasti akan kesahihan berita di atas, di samping sayang untuk meninggalkan makanan tersebut..

    perkara seperti ini banyak menyusahkan saudara kita yang lain..

    oleh itu, sila jangan sebarkan mana-mana berita yang tidak pasti kesahihannya.. kita pun tidak mahu diri kita dipertanggungjawabkan dengan berita yang seperti ini kan..

    seandainya berita yang benar-benar pasti kesahihannya beserta bukti yang kukuh samaada dari mana-mana pertubuhan islam dan kesepakatan ulama, maka berita ini wajar disebarkan..

    wallahu’alam..

  12. Fateema said

    adek saya jumpa ni dalam air coklat 1 malaysia…..

    https://www.facebook.com/profile.php?id=100000215806519#!/photo.php?fbid=1926355071894&set=a.1926354711885.110872.1032680362&type=1&theater

    korang rasa cacing ke? adik kata ingat tali..bila sentuh…sah2 bukan tali n lembik2…fobia tol la…..dahla aku ni mmg suka milo

  13. shah said

    ok laa..mari ramai2 mkn katak.. dn cacing..apa? geli? eh x lh.. sedaaaapp..

  14. dadi said

    manusia & cacing x leh dipisahkn..manusia kan berasal dr tanah, mati nti pun akan di mkn oleh cacing jugak kan..

  15. shah said

    kalo katak plak? Manusia mati d mkn katak erk? Mcmnila… Kalo anda sygkn kturunan anda, apa slahnye btukar pd produk islam d smping mbntu pniagaan org islam.. Ni x. Men bedal je mkn. Janji sdap x kira apa bhannye. Islam pd name…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Scoliosis Survival

Yang Mempesonakan Pada Seseorang Itu Bukanlah Kesempurnaannya Tetapi Caranya Menghadapi Ketidaksempurnaan Itu.

Blog Peribadirasulullah

Membina Generasi Yang Mencintai Allah SWT Dan Rasulullah SAW

PILIHLAH YANG HALALAN TOYYIBAN DALAM KEHIDUPAN

HALAL BUKAN PADA MAKANAN SAHAJA...TETAPI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN.

%d bloggers like this: