PILIHLAH YANG HALALAN TOYYIBAN DALAM KEHIDUPAN

HALAL BUKAN PADA MAKANAN SAHAJA…TETAPI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN.

Minyak sapi jenama QBB Pure Ghee tidak halal

Posted by go4halal on 05/09/2010

Sejak bulan lepas (Ogos 2010) beberapa kali emel mengatakan produk ini ‘tidak halal’ masuk ke mailbox saya. Diikuti pula dengan penafian dari pengeluar yang memaklumkan pengguna yang keliru bahawa berita emel tu adalah fitnah semata-mata dan bertujuan untuk menjejaskan jualan mereka.  Semua produk mereka adalah ‘halal’ oleh JAKIM….begitu juga dengan MC Donald…kejap halal kejap tak halal … tentu ramai yang dah beli biskut MAKMUR – tanpa minyak sapi…bukan biskut makmo lah namanya…camna tu? nak buang sayang, nak makan meragukan… tepuk dada tanyalah iman bukan tanya berapa harga dan berapa rugi kalau dibuang…pastilah ramai kutuk aku lepas ni…maklum jadi penyebar fitnah…walaupun dah berapa kali keluar akhbar…mereka ni tak baca…takan syarikat sebesar ini,  sanggup buat macam tu??? Aku senyum je…🙂. Lepas ni aku yakin sangat2 mereka yang berniaga atau masak dan makan sendiri nasi beryani/nasi minyak/nasi tomato dll akan terus menggunakan minyak yang sama…ragu tak ragu..bila dah jadi nasi beryani…mesti ramai yang ‘ngap’  sajalah…kan orang Melayu yang masak tu/jual tu ?????

2010/09/04

KUALA LUMPUR: Pengguna beragama Islam diingatkan supaya tidak membeli dan menghentikan pengambilan minyak sapi jenama QBB Pure Ghee yang sudah ditarik balik status halalnya oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) 19 Ogos lalu kerana didapati mengandungi elemen yang meragukan.

Meskipun arahan untuk menarik balik barangan ini dari pasaran sudah dikeluarkan, namun berikutan permintaan tinggi bahan itu ketika Ramadan terutama menjelang sambutan Aidilfitri, pengguna dinasihatkan supaya memilih produk yang diyakini halal sebagai alternatif.

Pegawai Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Mohd Mustaffa Hamzah, juga menggesa syarikat pengeluar produk berkenaan, QBI Packaging Sdn Bhd menarik balik semua produk itu dalam pasaran kerana ia boleh mengelirukan pengguna Islam kerana tanda halal masih ada pada produk itu walaupun sudah ditarik balik oleh JAKIM.

Kami menerima banyak aduan daripada pengguna bahawa produk itu masih di pasaran dan ramai yang keliru sama ada ia halal atau pun sebaliknya kerana masih ada logo halal JAKIM tertera pada produk berkenaan, katanya kepada pemberita di sini semalam.

Beliau berharap JAKIM dapat melakukan pemantauan rapi manakala syarikat terbabit dapat memberikan kerjasama dalam memastikan semua produk ditarik balik dari pasaran.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Setiausaha Kerja PPIM, Datuk Nadzim Johan meminta supaya Kementerian Kesihatan memantau dan menetapkan prosedur yang lebih ketat dan jelas kepada pengusaha pusat dialisis bagi memastikan ia terus diyakini.

Ini berikutan dakwaan seorang pesakit buah pinggang, Osman Mohamad, 53, dari Sabak Bernam yang kini menderita kesan jangkitan kuman didakwa berpunca daripada pengendalian pusat dialisis yang tidak sempurna.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MinyaksapijenamaQBBPureGheetidakhalal/Article

5 Responses to “Minyak sapi jenama QBB Pure Ghee tidak halal”

  1. Haji Mohamed Shafie said

    Pakcik kerja masak kenduri kahwin di Pulau Pinang semenjak 1980an. Pada pendapat Pakcik, kita patut mengelakkan penggunaan minyak sapi tulen yang dihasilkan dari susu lembu dan juga sebarang barangan dari lemak binatang walaupun disahkan halal atas sebab-sebab kesihatan kerana kedua-dua jenis barangan ini banyak berlemak. Pakcik juga mendapati marjerin yang mengandungi minyak sawit, air dan garam sama ada Planta atau lain jenama tempatan juga kurang sesuai untuk masakan beriyani dan lauk-pauk. Kalau dari segi rasa dan juga kos, memadai kalau gunakan minyak sapi sayuran yang dikenali sebagai vanaspati menurut Akta Makanan 1983, itupun vanaspati yang separa terhidrogen yang kelihatan lembut dan sesuai untuk pemakanan manusia. Dari segi kesihatan, kita perlu mengelakkan dari menggunakan vanaspati penuh terhidrogen yang kelihatan seperti lilin. Dari pelbagai jenama vanaspati tempatan dan luar negeri yang Pakcik pernah mencuba, Pakcik mendapati yang paling baik sekali yang masih dijual di Penang adalah Cow Brand dari Holland juga dipanggil Cap Lembu, tin biru dengan gambar lembu hitam putih di tengah, tinnya untuk pasaran Malaysia dicetak dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Barang ini dibuat sepenuhnya dari minyak sawit dengan bahan tambah beta carotene yang menguatkan sistem kelalian badan disamping memberi rasa, keharuman dan warna macam minyak sapi tulen. Pengeluarnya di Eropah mempunyai reputasi yang tinggi dan banyak mengeksportnya ke negara-negara Islam di Timur Tengah. Penguatkuasaan di Timur Tengah cukup baik dan sebarang bahan yang tak halal sama ada lemak binatang ataupun bahan menagihkan dapat dikesan dengan segera. Cow Brand Vanaspati ini terdiri sepenuhnya dari bahan tumbuhan dan tidak mengandungi langsung lemak binatang, bahan beralkohol, bahan yang menagihkan, halia atau bawang putih; menjadikannya produk yang bukan sahaja boleh diambil oleh oleh orang Islam tetapi juga oleh pengikut mana-mana agama di dunia. Menurut pengimportnya di Kuala Lumpur yang Pakcik pernah telefon, olehkerana Cow Brand Vanaspati ini merupakan barangan import, Jabatan Kesihatan Pelabuhan Kelang bertanggungjawab mengesahkan kandungannya seperti yang dilabelkan dan menuruti Akta Makanan 1983 dan Akta Perihal Dagangan 1972 setiap kali diimport masuk ke Malaysia. Mana-mana jenis nasi beriyani yang Pakcik buat dari Cow Brand Vanaspati memang lazat. Di Malaysia, banyak catering menggunakan Cow Brand Vanaspati tetapi memberitahu pengguna mereka pakai minyak sapi tulen seperti QBB. Ada juga yang menggunakan minyak biji matahari, minyak zaitun, minyak masak biasa, marjerin tempatan sebagai gantian kepada QBB. Mana boleh tahan pakai QBB sekarang dengan harganya menjulang tinggi. Lagipun QBB yang dijual di Malaysia tak original seperti dulu. Menurut anak buah Pakcik yang pandai melayar internet, pengilang asal QBB di Australia dah gulung tikar beberapa tahun dahulu. Lagipun, pihak penguatkuasa Emiriyah Arab Bersatu semenjak beberapa tahun lalu sedang mengkelaskan QBB sebagai animal shortening dan bukan sebagai pure butterfat ghee atau pure butterghee iaitu sebagai minyak sapi tulen. Dari segi kos, rasa dan juga segi kesihatan Pakcik sentiasa syorkan Cow Brand Vanaspati kepada pengguna Pakcik. Maklumat tambahan boleh didapati dari laman web: http://www.dishhad.com/cms/index.php

  2. Hj. Abdul Kadir said

    Pak Cik kerja masak kenduri kahwin di Johor dan juga Melaka sudah lebih 30 tahun. Dulu ramai yang memilih Cow Brand Vegetable Ghee, tin biru dengan gambar lembu hitam putih di tengah. Benda ini dibuat sepenuhnya dari minyak sawit. Bahan pewarna dan perasanya pun dari bahan tumbuhan. Halal 100%. Mana jenis beriyani pun pakcik buat darinya memang lazat. Kemudian ada perubahan istilah dalam Akta Makanan Malaysia 1983, lalu namanya ditukar kepada Cow Brand Vanaspati. Vanaspati ini kalau tak salah pak cik, asalnya perkataan Sanskrit. Kemudian orang kita semakin mewah, mahu gunakan QBB Ghee yang lebih mahal yang masa tu memang dari susu lembu dan dibuat di Australia. Bagus juga mutu QBB masa itu. Beberapa tahun kebelakangan ini, pakcik dapati rasa QBB pun dah mula berubah. Pakcik dah mula syaki kandungan QBB bukan lagi seperti yang ditulis pada tinnya. Kemudian ada kawan Pakcik di Singapura beritahu kilang QBB di Australia dah tutup beberapa tahun yang lalu dan kerja membuat QBB sekarang di Shah Alam. Baru Pakcik sedar QBB ini bukan lagi yang original. Dekat sini banyak jenama minyak sapi yang kilangnya di Malaysia muncul dalam 10 tahun yang lalu. Semuanya pakcik dah cuba. Cakap saja, minyak sapi tulen, tapi kebanyakan rasa macam dibuat dari minyak sawit juga. Harga dua kali tinggi dari vanaspati. Sekali dua pakcik pernah masak dengan minyak sapi tulen diimport dari Eropah, namanya Green Mountain, tin hijau muda ada perkataan Arab dan banyak dijual di negara Islam, agak mahal tetapi memang minyak sapi tulen yang paling sedap dirasai. Buat bubur lambuk darinya cukup bagus. Pak cik tulis ini semua bagi orang tahu pengalaman pak cik pasal kisah minyak sapi ini. Pandai-pandai kita memilih, jangan terperangkap dengan tipu helah sesetengah pembuat tempatan.

    • go4halal said

      Terima kasih di atas perkongsian ilmu dan pengalaman yang sangat berharga Tn. Hj. Abdul Kadir dan Tn. Hj. Mohd Shafie. Saya amat berharap pengusaha makanan perihatin seperti Tn. Hj. berdua ini. Keuntungan yang lebih bermakna kepada mereka ini ialah kesihatan milik pelanggan. Semuga perniagaan tuan/puan lebih berjaya lagi dan semuga HPA dapat mengeluarkan Minyak Sapi HPA dimasa akan datang…mungkin boleh masuk herba seperti minyak zaiton/VCO dalam minyak sapi ni🙂

  3. M.D. Wilson said

    Comments by Mr. M. D. Wilson, last general manager of the original QBB manufacturer:

    From 1946 upto to 2006, QBB Ghee was first produced by Queensland Butter Board, later known as Butter Marketing Board and finally known as Butter Producers Co-operative Federation (BPCF), Brisbane, Australia. This product was up to 2006 pure butterfat ghee produced from the milk of dairy cows. I am sure of that as I was the last general manager of this firm. Based on a joint decision by all shareholders, BPCF’s factory and warehouse in Brisbane was closed down in 2006 and BPCF was finally liquidated in 2007. The agent for QBB for Malaysia, Singapore and Brunei was all the while Sadka Bros. in Singapore, a firm owned by Singaporeans and Australians of Jewish descent. These people do not eat pork and will never condone to lard being added into their product. However somewhere after 2000, they sold of their shareholdings to Dairy Farmers of Australia, who eventually changed the name to QBB Pte. Ltd., Singapore. If you were to look at the Information Resources issued by ACRA of Singapore, the principal activities of QBB Pte. Ltd. now is preparing, canning and preserving of livestock and livestock products which indicate animal fat and tissue products. This completely different from dairy products which indicate cow’s milk based products.

    From 2007 onwards, Dairy Farmers have been supplying the raw material directly to QBI Packaging in Shah Alam who have packed QBB Ghee since then. Somewhere in 2007, the Ministry of Economy, United Arab Emirates had enforced on QBB Pte. Ltd. Singapore to categorise QBB sold in UAE as animal shortening. This can be seen in the following websites:

    1) http://archive.gulfnews.com/articles/08/07/03/10225548.html and
    2) http://www.dubaicityguide.com/site/business-finance/data/Eng.%20%20Price%20List%20Group%202%20on%20May%2020092.xls.
    3) http://www.economy.ae/English/Consumers/PricesAndMarketResearch/Pages/WeeklyPricereport.aspx
    4) http://www.economy.ae/Documents/Thirds%20Group.pdf;

    which indicate that QBB is sold as animal shortening in United Arab Emirates since 2007 and listed as a product of Singapore as it is manufactured under the licence of QBB Pte. Ltd., Singapore.

    Ministry of Economy, United Arab Emirates is world renowned for its food labelling enforcement. Every food product container received at its port is checked to determine its actual content by lab analysis.

    We know that animal shortening is the industrial definition of pig lard usually extracted and thereafter purified from the abdomen of pigs. It is quite clear to me that QBB Ghee sold not only in Malaysia, Singapore and Brunei but in other parts of Asia, Australia from 2007 right until its halal certification revocation by JAKIM, Malaysia in August 2010 contained pig lard as butterfat prices were too skyhigh to make a handsome profit for Dairy Farmers. Despite all this, JAKIM still wants to certify QBB as pure butterfat ghee. This is indeed very heartbreaking for all of us who were in involved in ensuring QBB was pure butterfat ghee prior to 2006.

  4. go4halal said

    Terima kasih kepada Saudara M.D. Wilson yang sudi singgah dan memberi komen kepada blog ini. Mungkin ramai yang tidak begitu memahami apa yang cuba disampaikan. Di sini saya bagi kesimpulannya – QBB tu mmg dah tak halal sejak 2007 tapi 2010 baru JAKIM tarik balik sijil halal. Sejak 2007 lagi sebenarnya ghee butterfat ni telah dicampuraduk dengan ekstrak pig lard dari abdomen babi sebab dengan mencampurkan pig lard ni, kos membuat produk jadi lebih murah, maka lagi untung. Malah, Arab bersatu pon mmg dah label QBB tu sebagai tak halal sejak 2007. Jadi dalam tempoh 3 tahun tu, mmg tak patut JAKIM bagi sijil halal dekat QBB.

    Terima kasih banyak kepada pengakuan Saudara dan JAKIM yang memaklumkan penarikan balik sijil halal QBB kalau tidak penuhlah perut2 muslimin dan muslimat dengan produk haram itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Scoliosis Survival

Yang Mempesonakan Pada Seseorang Itu Bukanlah Kesempurnaannya Tetapi Caranya Menghadapi Ketidaksempurnaan Itu.

Blog Peribadirasulullah

Membina Generasi Yang Mencintai Allah SWT Dan Rasulullah SAW

PILIHLAH YANG HALALAN TOYYIBAN DALAM KEHIDUPAN

HALAL BUKAN PADA MAKANAN SAHAJA...TETAPI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN.

%d bloggers like this: